Van koffiebes tot koffiebar

Om meer te weten te komen over onze koffiebonen zijn wij afgereisd naar Indonesië. Indonesië is één van de landen waaruit Mocca koffiebonen mag importeren voor haar melanges.

Na een kijkje te hebben genomen in deze “keuken” kunnen wij met oprechtheid zeggen dat het proces en werkwijze van de koffieplantage, waarmee we gaan samenwerken, matchen met die van Mocca. Een eerlijk proces dat al generaties lang niet veel is veranderd en waardoor eeuwenoud vakmanschap nog steeds in onze koffies te proeven is.

Plant

De lange weg van het koffieproces begint met de herkomst van de koffieboon. Omdat Indonesië geografisch dicht bij de evenaar ligt, veel hoogteverschil in landschap heeft en het tropisch klimaat hier meewerkt, is o.a. dit land ideaal voor het laten groeien van de koffiestruiken die de Arabica en de Robusta produceren.

Het verschil tussen deze twee soorten koffiebonen zit in de hoogte waar ze groeien en de cafeïne die ze hierdoor produceren. De Arabica-plant groeit tussen de 800 en 1800 meter hoogte en maakt weinig cafeïne aan omdat op deze hoogte weinig plantenziekten voorkomen. De Robusta-plant doet het tegenovergestelde en groeit een stuk lager, tussen de 200 en 800 meter hoog en maakt vanwege dit hoogteverschil meer cafeïne aan omdat hij zich meer moet resisteren tegen plantenziekten.

RIJPEN

Beide planten zijn pas na drie jaar volledig volgroeid en bloeien dan pas voor de eerste keer. Het groeiproces duurt nog twee jaar waarna er dan pas een behoorlijke oogst wordt geleverd.

Het komt maar ééns per jaar voor dat plant haar “groene” bessen afgeeft die door rijping van haar suikers heel mooi rood kleurt. Wanneer de bes zo ver is lijkt hij een beetje op een kers, daardoor ook wel “cherry” genoemd, en zijn klaar om te plukken.

Plukken, wassen en drogen

Het plukken gebeurt hier met de hand om twee redenen. Je hebt alleen de rijpe rode bes nodig en door handmatig te plukken heb je hierdoor geen verspil en vanwege het bergachtig gebied is de plantage onbereikbaar voor machines. Er kan nu begonnen worden aan het verwerkingsproces.

Allereerst worden de bonen ontdaan van mee gevoerde steentjes, zand en bladeren waarna ze op een grote vlakte worden verspreid. Het duurt hier vaak ruim twee weken voordat ze perfect droog zijn.

SELECTEREN

Omdat Mocca alleen de hoogste kwaliteit boon wil kunnen branden, werken wij samen met “moderne” bedrijven.
Nieuwe technieken en het werk deels mechanisch uitbesteden is een kleine verandering in het eeuwenoude verwerkingsproces van deze koffieplantage maar tevens een grote verbetering.

Door de boon mechanisch te ontdoen van zijn hoornvlies en daarna handmatig te selecteren worden met name de werknemers minder belast maar de boon evengoed zorgvuldig geselecteerd. Met het sorteren worden de defecten eruit gehaald en de bonen op formaat gesorteerd.

De boon hoeft hier alleen nog maar verpakt te worden in grote jute zakken en verscheept te worden naar Nederland waar we na het brandproces heerlijk kunnen genieten van onze eigen geselecteerde, eerlijke en fair trade koffiebonen.

Come on In!

Elke dag geopend

vanaf 8:00 uur 's morgens

Contact

Waar

Oude Markt 3
5911 HG Venlo

Bellen

+31 (0)6 254 025 23

Mailen

info@moccacoffeecompany.nl